Klub „EMAUS”

25 października

To już… prawie… koniec.

Zbliżamy się do końca projektu organizowanego wspólnie z Lokalną Grupą Działania „Dla Torunia”. Po serii zajęć tematycznych warsztatowych, pomocy w nauce, opieki psychoterapeuty, na naszych uczestników czeka jeszcze uroczystość.

Na zakończenie wszyscy spotkamy się na wernisażu i imprezie integracyjnej w restauracji Lawenda.

3 czerwca

Uczestnicy już po pierwszych zajęciach malarskich i ceramicznych. Nasza młodzież w wieku 11-15 lat pod okiem instruktorów i opiekunów klubu rozpoczęła półroczne warsztaty i zajęcia wyrównawcze. Pomagają im w tym również nasi licealiści wolontariusze. Na efekty prac z gliny trochę trzeba będzie poczekać, ale początki są bardzo inspirujące i widać, że efekty po wypaleniu będą bardzo profesjonalne, a to dopiero początek….

28 Maja. Dziś zaczynamy. Otwieramy klub o godzinie 15 w świetlicy św. Franciszka na Podgórzu, a o godzinie16 przenosimy się na zajęcia malarskie do FLO ( Franciszkańskiego Liceum Ogólnokształcącego ). Na pewno podzielimy się w Wami pierwszymi doświadczeniami. Dla zainteresowanych dołączamy też nasze regulaminy z tego projektu. Zapraszamy do zapoznania się z nimi:

Witajcie

Poszukujemy chętnych osób, które chciałyby przyłączyć się do naszego Klubu „Emaus” .

Kogo szukamy?

Nauczycieli, studentów, licealistów, którzy mogą poświęcić trochę swojego czasu na pomoc w nauce, grupce dzieci z klas IV-VIII. Osoby, które będą pomagać naszym podopiecznym w trakcie zajęć kreatywnych, które staną się częścią naszej organizacji. Tak naprawdę wystarczy czasem jedna, dwie godziny w tygodniu, a pomoc może okazać bezcenna.

Osoby chętne i zainteresowane zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego.

W maju ruszamy z rekrutacją dzieci do naszego klubu młodzieżowego „EMAUS”. Poszukujemy uczestników w wieku od 9 do 15 lat wraz z opiekunem. Projekt trwać będzie od końca maja do końca października.

Zajęcia odbywać się będą trzy razy w tygodniu w godzinach 15-18 w salach Franciszkańskiego Liceum Ogólnokształcącego.

Podczas zajęć w klubie „EMAUS” dzieci otrzymywać będą pomoc w nauce dzięki wolontariuszom ( studentom i licealistom ) oraz nauczycielom przedmiotowym. Poza sferą szkolną uczestnicy wezmą udział w cyklu zajęć z ceramiki , malarstwa, fotografii , klubu książki oraz zajęć koszykówki.

Na zakończenie projektu, w październiku, dzieci z opiekunami i instruktorami, przygotują wystawę ze swoich prac.

Projekt skierowany jest do dzieci z rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz już wykluczonych społecznie.